Говор директора школе на свечаној академији

Мало је средина где се школа и град поистовећују. Косовска Митровица и Техничка школа имају много заједничког, иако је школа много млађа. Ипак током седамдесетих година одрастања и развоја техничке школе, растао је и наш град, наша Косовска Митровица. Данас заједно представљају спој искуства и младости. Имају богату традицију. Под кров техничке школе на почетку 21. века уточиште су нашле сродне школе јужно од Ибра, као и два факултета нашег Универзитета. У истом периоду северни део града био је уточиште за бројне протеране Србе јужно од Ибра. Тако је и данас.

Ипак, не престају да се развијају, иако потешкоћа има на претек. И препознају се једно у другом. Школа у граду, град кроз школу. И каои да град слави свој 70. рођендан. А како и не би када су 66 генерација техничара, КВ и ВКВ радника изнедрила техничка школа. Преко 44.000 лица понело је дипломе ове школе, а образовало их је и васпитавало преко 1.000 просветних радника. Ма где да су и одакле су, они су проносили и  проносе славу школе и града у коме су стекли диплому. Тако је било и нема разлога да не буде и у будућем периодуТрудили смо се као колектив предходних година, а трудићемо се убудуће успоставимо најчврће мостове између традиционалног васпитања и научних достигнућа, да код ученика створимо одговоран однос према осмишљеном стваралачком раду. Професори и наставници Техничке школе су сваке школске године и са сваком генерацијом, отварајући им широм врата храма знања, полагали испит из педагогије, етике, струке. И полагали су га увек са највећом оценом., ваљда и због циља коме се одувек стремило. А тај циљ је био да створимо школу новог времена и стручњаке за то ново време.

Техничка школа у том смислу спремно и у новом руху дочекује свој 70. рођендан. То је била наша обавеза и дуг према генерацијама наших предходника, којима је недостајало много тога, а само је полета и елана било на претек, и обавезе према генерацијама које долазе или ће тек доћи. И ту нећемо стати. Настојаћемо и после прославе овако значајног јубилеја, да од сваког нашег ученика створимо човека носиоца или сигурног ослонца најпре породице, потом друштва, града, државе, једном речју човека будућег века.

Наравно да ми сами, као колектив, не би могли ништа без подршке шире друштвене заједнице, без подршке града, без подршке институција и појединаца. Зато, свима хвала на подршци исказаној током свих ових година и деценија нашег постојања, нашег заједничког трајања. Са Вама ћемо једино и сигурно успети да сачувамо оно што нас је одувек, као школу, красило и издвајало, а то је да смо били и остали истинско извориште и прави расадник техничке културе

Понедељак 24. октобар 2016.